Home > Nieuws > Nieuwsbericht
26-03-2024 NRK vraagt kabinet om steun voor recyclers en uit zorgen over NCPN in Algemeen Dagblad
NRK vraagt kabinet om steun voor recyclers en uit zorgen over NCPN in Algemeen Dagblad

In de zaterdageditie van het Algemeen Dagblad (AD) van afgelopen weekend roepen de NRK en Vereniging Afvalbedrijven het kabinet op om te komen met steun voor recyclers in Nederland. Deze bedrijven staan onder grote druk door onder meer goedkoop virgin plastic uit de VS en China. De Europese markt wordt overspoeld met deze goedkope grondstoffen. Daardoor is het sorteren en recyclen van kunststoffen steeds minder rendabel. Ook delen de brancheverenigingen hun zorgen over het huidige ontwerp van de Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN).

Recyclingbedrijven van kunststoffen in Nederland staan onder grote druk. Bedrijven vrezen voor hun voorbestaan of stellen investeringen voor innovatie of uitbreiding uit, terwijl deze bedrijven hard nodig zijn om de Nederlandse milieudoelstellingen te halen en te komen tot een circulaire economie. Knelpunt voor de recyclers? Het goedkope plastic uit de Verenigde Staten en China waarmee de Europese markt wordt overspoeld. Het recyclen van plastic wordt daardoor steeds minder rendabel. Gevolg? Recyclers kunnen hun voorraden niet meer kwijt, ze worden uit de markt gedrukt. 

Banen en milieudoelstellingen onder druk 
Steeds meer recyclers vrezen voor het voorbestaan van hun bedrijf. Daardoor staan er nu mogelijk duizenden banen op de tocht in Nederland. Bovendien is de recyclingcrisis niet alleen slecht voor de werkgelegenheid, maar ook voor het milieu en de Nederlandse duurzaamheidsambities, vertelt algemeen directeur van de NRK Harold de Graaf in het AD. ‘De voorraden gerecycled plastic stapelen zich op bij onze leden. Vaak hebben ze tienduizenden tot honderdduizenden kilo’s op hun terrein staan.’ Het gaat daarbij om recyclaat of granulaat gemaakt uit plastic afval van huishoudens als van milieustraten, horeca en andere bedrijven. Door de overvolle terreinen wordt steeds minder recent ingezameld plastic gerecycled. 

De NRK en Vereniging Afvalbedrijven roepen het kabinet daarom op om de recyclers te ondersteunen. De Graaf: ‘Het kabinet moet de recyclingbedrijven daarom snel te hulp schieten. We vragen de overheid het prijsverschil tussen het virgin plastic uit Azië en hier gerecycled plastic te compenseren. Goedkoop is dat echter niet. Dan praat je al snel over tientallen miljoenen euro’s.’ Het kabinet deelt deze zorgen en brengt de problemen bij de recyclers op dit moment in kaart. Voor het mei-reces komt staatssecretaris Vivianne Heijnen met een reactie richting de Kamer. 

Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN) 
De overheidshulp is wat de NRK betreft maar tijdelijk nodig. Vanaf 2030 stelt Europa namelijk voor om een minimumpercentage gerecycled plastic gaan gebruiken in producten. In Nederland wordt dat waarschijnlijk 30 procent. Mogelijk voert ons land deze bijmengverplichting al in 2027 in, waarbij in eerste instantie 15 procent van het plastic hergebruikt moet zijn. ‘Als de Europese bijmengverplichting er komt, is overheidssubsidie in principe niet meer nodig’, vertelt De Graaf. 

Het is van levensbelang voor onze sector dat dit minimumpercentage Europees wordt ingevoerd. Alleen dan is er sprake van een gelijk Europees speelveld. De Graaf: ‘Als wij in 2027 beginnen en de rest van Europa niet, levert dat een enorm concurrentienadeel op.’ De Vereniging Afvalbedrijven sluit zich daarbij aan. ‘Een gelijk speelveld binnen maar ook buiten Europa is essentieel,’ zegt woordvoerder Jeroen Stein. ’Dit of een volgend kabinet moet de branche helpen.’ De NRK blijft er bij de overheid op aandringen om dit gelijk Europees speelveld te waarborgen. 

Lees hier het artikel in het AD (let op! Een abonnement is nodig) 

Bronnen: AD