Home > Nieuws > Nieuwsbericht
26-02-2024 Aandacht in Telegraaf voor stand Nederlandse kunststofsector, recycling en NCPN
Aandacht in Telegraaf voor stand Nederlandse kunststofsector, recycling en NCPN

Afgelopen week verscheen er een artikel in de Telegraaf over de stand van de kunststofsector in Nederland. Centrale boodschap: de kunststofmarkt hapert, recyclers in Nederland kunnen hun materialen op dit moment niet kwijt door te goedkope grondstoffen uit China en de Verenigde Staten en ook de vraag naar virgin materiaal neemt af door de tegenvallende economie. Daarnaast zijn er zorgen over de aanstaande Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN) en het verdwijnen van een gelijke Europees speelveld, vertelde NRK-directeur Harold de Graaf in de krant.

Door onder meer goedkope productie van grondstoffen in de Verenigde State en China kunnen veel recyclers hun recyclaat op dit moment niet kwijt. Hierdoor komen steeds meer recyclers in Nederland in financiële de problemen. Door de groeiende voorraden van recyclers verdwijnt nu zelfs een deel van het gescheiden plastic weer in de verbrandingsoven, een zeer onwenselijke situatie.

De gehele kunststofsector heeft het financieel zwaar, oplopende kosten en minder afzet zorgen voor toenemende zorgen bij bedrijven. ‘We zien bedrijven worstelen met hun groene ambities en met de huidige inflatie toch vaak kiezen voor de laagste kostprijs en dus het goedkoopste plastic. Een beetje overheidssteun zou hier misschien niet misstaan’, aldus algemeen directeur van de NRK Harold de Graaf in de Telegraaf.

Daarbij komen nog de zorgen rond de NCPN, deze ‘bijmengnorm’ start in 2027 met naar verwachting 15% minimum-aandeel niet-fossiele polymeren/kunststoffen en loopt op tot 25-30% in 2030. Deze maatregel lijkt een steun in de rug voor de Nederlandse recyclers, maar dat door het huidige ontwerp van de wet is dat nog maar de vraag of het deze groep bedrijven echt gaat helpen.

De Graaf: ‘Probleem is dat dit een Nederlandse regel is zonder import norm. Dus is er geen hindernis voor merkeigenaren om tegen een lagere kostprijs producten uit bijvoorbeeld Duitsland of een ander land te betrekken. Daar geldt de verplichting immers niet.’

‘Zonder gelijk speelveld in Europa verliest onze industrie en het milieu. We kunnen het best met Europe in de pas lopen, want daar worden ook regels gemaakt. Wij hebben namelijk een enorme innovatieve recyclingindustrie die echt leidend is’, vervolgt de Graaf.

Lees hier het volledige artikel in de Telegraaf

Bronnen: Telegraaf