Home > Nieuws > Nieuwsbericht
23-08-2023 Transitieperiode van vier tot zeven jaar voor Nederlandse kunststof recyclers
Transitieperiode van vier tot zeven jaar voor Nederlandse kunststof recyclers

Co-voorzitters Matthijs Veerman en Ben Kras van NRK Recycling zijn onlangs geïnterviewd door het Financieele Dagblad over de ontwikkelingen in Nederland en Europa op het gebied van kunststof recycling. De recyclers hebben te maken met groeiende voorraden als gevolg van de huidige economische ontwikkelingen. Daarbij daalt de prijs van olie en virgin plastics sneller dan de prijs van gerecycled materiaal.

'Bedrijven in de sector hebben vier tot zeven jaar te overbruggen totdat de vraag naar ons materiaal sterker groeit', aldus Veerman en Kras, doelend op de Nationale Circulaire Plastics Norm (2027-2030) en de Europese Packaging and Packaging Waste Regulation (2030). Om aan die groeiende vraag te kunnen voldoen zijn flinke investeringen nodig.

Ook geven de co-vooriztters aan dat investeren op dit moment lastig is. Er is namelijk veel onzekerheid in de markt. Tot september 2022 was de vraag naar grondstoffen, zowel virgin als gerecycled, erg hoog. Door ongustige economische omstandigheden daalde de vraag naar grondstoffen daarna sterk. Hierdoor daalden ook de prijzen van veel van deze grondstoffen. Daar bovenop komt dat de prijzen van virgin plastics en aardolie sneller dalen dan de prijs van recyclaat. Het duurt volgens de beide co-voorzitters dus nog even voor de vraag naar gerecycled materiaal weer zal toenemen.

Lees het volledige artikel op de website van het FD (inloggen noodzakelijk)

Bronnen: FD