Home > Nieuws > Nieuwsbericht
16-11-2022 Kras Recycling grotendeels in Thaise handen
Kras Recycling grotendeels in Thaise handen

Kras Recycling uit Volendam verkoopt 60 procent van de aandelen aan het Thaise bedrijf SCG Chemicals. De samenwerking is een strategische keuze om de toekomst van het Volendamse familiebedrijf veilig te stellen. CEO Ben Kras is blij met de verkoop: “Europa staat voor enorme uitdagingen en beweegt zich snel in de richting van veranderingen in de overgang van een lineaire economie naar een veel meer circulaire economie. Dat vraagt veel van het bedrijfsleven, ook van bedrijven als Kras.” De officiële verkoop vindt plaats op 22 november.

Een geïntegreerde aanpak in de plastic keten is volgens de twee bedrijven nodig om de doelen voor gerecycled plastic de komende jaren te halen. Mechanische recycling alleen is niet voldoende. Er zijn innovaties nodig, zoals chemische recycling, om moeilijk te recyclen kunststoffen in de keten te houden en te hergebruiken als grondstof. Investeringen zijn noodzakelijk en het aangaan van dit soort partnerschappen is van vitaal belang voor de langetermijnvisie, aldus de onderneming uit Volendam.

Positie in Europa
SCG Chemicals (SCGC) is een geïntegreerd petrochemisch bedrijf dat onder meer olefinen, kunststofharsen, polyethyleen en polyvinylchloride produceert. Het bedrijf, dat onderdeel uitmaakt van de Siam Cement Public Company (SCG), ging in 1983 in Thailand van start met een fabriek voor de productie van PE en PP-producten.

SCGC was voorheen vooral actief in Thailand, Vietnam en Indonesië, maar heeft de wens om zich een positie te verwerven in Europa. Een eerste stap richting de Europese kunststofrecyclingmarkt was dat SCGC een belang van 70 procent nam in het Portugese Sirplaste dat vooral PE-folies verwerkt. Omdat Kras Recycling zaken doet met Sirplaste, kwam het in contact met SCGC. “Een voordeel van SCGC is dat zij een groot netwerk hebben van eindgebruikers van de producten die wij maken. Dat zijn veelal wereldwijd opererende bedrijven, die dus ook in Europa actief zijn”, vertelt de CEO.

Lees het volledige bericht bij Afvalfonds Online