Home > Nieuws > Nieuwsbericht
06-10-2022 Provincie Brabant geeft plastics Coolrec einde-afval status
Provincie Brabant geeft plastics Coolrec einde-afval status

De plastic flakes en het plastic granulaat dat Coolrec maakt van witgoed, zijn van dermate hoge kwaliteit dat ze kunnen worden gezien als nieuwe plastic grondstoffen, oordeelt de provincie Brabant.

Coolrec-granulaat is afkomstig vanuit oude koelkasten

De provincie heeft dit besluit genomen mede op basis van onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De einde afval-status stelt de dochteronderneming van Renewi in staat om een bredere markt te voorzien van hun producten. De provincie Brabant meldt dat de kwaliteit van de gerecyclede plastics die Coolrec produceert in haar fabriek in Waalwijk zó goed is, dat deze interessant zijn voor gebruik in onder meer elektronica, bouw, meubels en zelfs kinderspeelgoed.

Volgens de regelgeving worden gerecyclede plastics in veel gevallen echter nog als afvalstroom bestempeld, waardoor sommige producenten deze materialen niet mochten inzetten. Ook belangrijk voor de provincie is het feit dat de gerecyclede plastics van Coolrec als vervanging kunnen dienen voor nieuwe plastics die van aardolie gemaakt worden. “Als we zo het volume circulaire grondstofstromen kunnen vergroten, is dat een grote winst voor het klimaat”, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

Nieuw
Dat een provincie het oordeel ‘einde afval’ afgeeft, is volgens de provincie Brabant een novum in Nederland. Tot nog toe lag deze taak bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant adviseert de provincie hierin en ziet toe op naleving. Voor de beoordeling van de 'einde afval'-status bij Coolrec in Waalwijk is gebruikt gemaakt van een beoordeling door de ILT, die hierbij betrokken is omdat Coolrec haar producten wil exporteren naar andere EU-landen. Spierings: “Ik hoop dat andere provincies ons oordeel volgen, zodat de plastic flakes van Coolrec ook buiten Brabant probleemloos toegepast kunnen worden.” 

Bronnen: AfvalOnline