Home > Nieuws > Nieuwsbericht
14-06-2022 Materiaaltekorten blijven aanhouden, prijzen daardoor steeds hoger
Materiaaltekorten blijven aanhouden, prijzen daardoor steeds hoger

De kosten van kunststoffen, aluminium, papier en vloeibare materialen die worden gebruikt in in veel producten bereikten nieuwe recordniveaus in het eerste kwartaal van 2022. De stijging die in 2021 werd begon zet daarmee door. Dat meldt Flexible Packaging Europe (FPE). De aanhoudende druk van stijgende energiekosten en andere externe factoren betekent dat de harde stijgingen van de laatste helft van 2021 nu zijn overschreden.

Verschillende materialen laten prijstijgingen zien van tientallen procenten. Zo steeg de prijs van LDPE met zo'n 75% ten opzichte van eind 2020. Ook onder meer PET en verschillende flexibele kunststoffen werden flink duurder. Dat zorgt voor steeds verder toenemende druk op lid bedrijven van de NRK. Het doorberekenen van deze prijsstijgingen naar klanten is namelijk niet altijd mogelijk. 

Verschillende materialen laten een harde prijsstijging zien sinds 2021 (bron: Flexible Packaging Europe)

Tegelijkertijd waarschuwt Plastics Recyclers Europe (PRE), dat lidbedrijven van deze organsatie grote moeite hebben met het vergaren van genoeg plastic afval. Lage beschikbaarheid van gesorteerd plastic afval heeft een negatieve invloed op de activiteiten van plastic recyclers in heel Europa. Daarmee komen de EU-doelstellingen op het gebied van recycling in gevaar. Bovendien zorgen deze tekorten, dat de aanvoer van onder meer recyclaat afneemt. Dat zorgt voor een opdrijving van de prijs van verschillende materialen.

Ook de NRK ziet de zorgen van bedrijven over de stijgende kosten van onder meer grondstoffen, energie en transport. Gesprekken met klanten van NRK-lidbedrijven blijven daarom nodig. Bovendien roept de NRK, in samenwerking met VNO-NCW, de overheid op om bedrijven tegemoet te komen voor stijgende energielasten.

Lees hier het volledige persbericht van Flexible Packaging Europe (FPE).

Lees hier het volledige persbericht van Plastics Recyclers Europe (PRE).