KIVO en KRAS bundelen krachten in REKS

REKS is de naam van het samenwerkingsverband tussen de Volendamse bedrijven KIVO Plastic Verpakkingen en KRAS Recycling. Met joint venture REKS, gesitueerd in Kosovo, willen de twee bedrijven zich inzetten voor een beter gebruik en hergebruik van plastic verpakkingsmaterialen. 

Robert Kwakman, directeur KIVO Plastic Verpakkingen, en Ben Kras, directeur KRAS Recycling, vertellen over REKS: "Het proces begint bij KRAS Recycling. Zij zamelen al het plasticafval in bij grote ondernemingen en distributiecentra en vervoeren het naar REKS in Kosovo. Vanaf maart 2019 wordt het afval daar gesorteerd, gewassen en geregenereerd tot recyclaat. Voorheen ging plasticafval in grote volumes naar China. Tegenwoordig gaat een deel nog steeds naar bestemmingen in Azië, maar een groot deel verdwijnt ook in Europese verbrandingsovens. Door in Kosovo in eigen beheer te recyclen, kunnen we closed-loops creëren, garanderen we hoge kwaliteit, draagt het bij aan werkgelegenheid en ontwikkeling en is het minder belastend voor het milieu.”Productie afvalzakken
KIVO Kosovo gebruikt een deel van het recyclaat voor de productie van diverse toepassingen, zoals afvalzakken en inzamelzakken. Kwakman geeft als voorbeeld: “KIVO levert momenteel honderdduizenden kilo’s inzamelzakken aan een grote supermarktketen. Straks brengen we dat bij REKS in Kosovo. Daar worden er gerecyclede zakken van gemaakt en die verkopen we weer aan diezelfde supermarktketen. Zodoende heeft die klant straks nieuwe inzamelzakken van zijn eigen afvalplastic. Dat is duurzaam en ook veel goedkoper”. 

Uniek in Europa
De doelstelling is om dit jaar te starten met tien miljoen kilo afval, maar binnen twee jaar moet de productiecapaciteit verdubbelen. Volgens de twee heren is er op dit moment geen enkel ander bedrijf in Europa dat dit soort kwalitatief hoogstaande gerecyclede plastic producten tegen zo’n lage prijs en in enorme volumes kan leveren. “Wij hebben daar op ingespeeld door gezamenlijk 82.000 m² grond te kopen in Kosovo op circa zeven kilometer afstand van de KIVO fabriek aldaar.”

 

Lees hier een uitgebreid interview met Robert Kwakman en Ben Kras

« Terug naar vorige pagina

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag
Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
E-mail: recycling@nrkrecycling.nl
Twitter: @NRKecyclin


                   

NRK

 
 

© NRK Recycling 2020