Consortium bereikt doorbraak recycling kunststofverpakkingen

Het consortium van Philips, Morssinkhof Plastics, NHL/Stenden Hogeschool en Omrin heeft met ‘Closing the Loops’ een doorbraak bereikt in recycling van kunststofverpakkingen. De groep is er samen in geslaagd om gebruikt polypropyleen (PP), verkregen uit gescheiden restafval, te verwerken tot een hoogwaardige grondstof voor gerecycled plastic.

Uniek aan de doorbraak is dat het granulaat van dusdanig hoge kwaliteit en zuiverheid is dat het op grote schaal gebruikt kan worden om hoogwaardig ‘nieuw’ plastic voor consumentenproducten te maken, in iedere gewenste kleur. Hiermee wordt de productie van nieuw plastic vervangen door gereycled plastic.
Het uitzonderlijke granulaat is de opbrengst van het ‘Closing the Loops’ project van het consortium, waarin ruim drie jaar onderzoek is verricht naar het verkrijgen van een zo hoog mogelijke kwaliteit PP. Volgende stap is de bouw van een fabriek voor de verwerking van PP-afval voor toepassingen in consumentenverpakkingen, waarmee Morssinkhof in Heerenveen is gestart. Hier wordt straks  plastic verpakkingsafval van huishoudens verwerkt tot een granulaat waarmee PP kan worden gemaakt dat de esthetische en kwalitatieve eigenschappen van nieuw PP evenaart.


 Post consumer gerecycled PP in verschillende kleuren

Hoge eisen
Philips is als producent betrokken bij het project om erop toe te zien dat het plastic voldoet aan de hoogste kwalitatieve-, esthetische- en veiligheidseisen. Voor de toepassing in bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten zijn deze eisen van groot belang. Het door Morssinkhof gerecyclede kunststof is op deze aspecten door NHL/Stenden en Philips uitgebreid getest. Omrin levert in dit proces het nagescheiden kunststof uit het huishoudelijk restafval.
Eelco Smit, Senior Director Sustainability bij Philips: “Gerecycled plastic speelt een belangrijke rol in de ambitie van Philips om in het productieproces zoveel mogelijk gebruik te maken van circulaire materialen. De doorbraak van dit consortium maakt het mogelijk om gerecycled polypropyleen te vervaardigen dat voldoet aan onze hoogste kwaliteitseisen, in iedere gewenste kleur."

Download hier een uitgebreid artikel over het onderzoek

« Terug naar vorige pagina

Contact

Loire 150 – Castellum
gebouw C - Synthesium
2491 AK Den Haag
Postbus 420
2260 AK Leidschendam

Tel: 070-444 06 60
E-mail: recycling@nrkrecycling.nl
Twitter: @NRKecyclin


                   

NRK

 
 

© NRK Recycling 2019